Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

The 2nd Greek Symposium of Clasical Psychoanalysis

Το 2ο Ελληνικό Συμπόσιο Κλασικής Ψυχανάλυσης θα λάβει χώρα στις 21-22- 23 Νοεμβρίου 2008.
Αυτό, ενώ θα έχει χαρακτήρα ενωτικό όλων των ψυχαναλυτικών κατευθύνσεων, επιδιώκουμε να δώσει σαφή έμφαση προς την κατεύθυνση της βαθύτερης κατανόησης των κλασικών φροϋδικών θέσεων επί των εννοιών "Ναρκισσισμός", "Ζωή", "Θάνατος" με τις οποίες θα ασχοληθεί.
Συνεπώς, οι θέσεις των ομιλητών καθώς και οι κλινικές τους παρουσιάσεις θα είναι βασισμένες προτίστως στο έργο του Freud το οποίο, ως γνώστο, έχει παγκοσμίως αρχίσει να επανεξετάζεται μέσα από μια νέα μεταψυχολογική οπτική. Περιμενουμε τις δικές σας προτάσεις και σχόλια.
Κωνσταντίνος Τσώλης

FREUD-BION-WINNICOTT

1. Στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του BOLLAS (2007) περιλαμβάνεται μια μακρά και πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία του συγγραφέα με τον Vincenzo Bonaminio,στην οποία δίνει το ψυχαναλυτικό του στίγμα, αυτή τη φορά προσεγγίζοντας το ασυνείδητο από θεωρητική και τεχνική άποψη.Στη πορεία της συζήτησης ο BOLLAS θυμίζει τη συμβουλή του FREUD (1923) προς τους ψυχαναλυτές να μη σκέπτονται, να μη θυμούνται και να μην έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες κατά την ανάλυση, έτσι ώστε:''να συλλάβουν τη κίνηση του ασυνειδήτου του ασθενή μέσω του δικού τους ασυνειδήτου''.
Στο σημείο αυτό ο BOLLAS αναφωνεί:''We have Bion before Bion'', εννοώντας την ανάλογη προτροπή του Bion προς τους ψυχαναλυτές.
2. Στη διετία 1921-22 ένας από τους συνολικά εννέα αναλυόμενους του FREUD εκείνη τη περίοδο, ήταν ο Αμερικανός ψυχίατρος A. KARDINER, ο οποίος είχε πάει στη Βιέννη ειδικά γι΄αυτό το σκοπό.Στο βιβλίο του(1977) με τις αναμνήσεις του από αυτή τη συνάντηση, ο KARDINER διηγείται μεταξύ των άλλων, σκηνές από την ανάλυσή του.Σε μια απ' αυτές κάνοντας συνειρμούς γύρω από ένα όνειρο, μιλάει για το φόβο που ένιωθε, όταν ήταν
μικρός, για τους Ιταλούς της γειτονιάς του.
Ο FREUD του λέει τότε:''Αυτό που φοβόσασταν δεν ήταν κάτι που επρόκειτο να συμβεί, αλλά κάτι που όντως είχε συμβεί και το οποίο όχι μόνο ξεχάσατε, αλλά φοβόσασταν να θυμηθείτε''.
Οι δικοί μας συνειρμοί εύκολα μας οδηγούν στο κείμενο του WINNICOTT (1974) στο οποίο συζητά το φόβο κατάρρευσης.
Ή, αλλοιώς, παραφράζοντας τον BOLLAS:''We have Winnicott before Winnicott''.
Μάλλον, όμως, δεν τελειώνει εδώ ο κατάλογος με τα ονόματα που έχουν εγχαραχθεί στο παλίμψηστο, στην αρχική εγχάραξη του οποίου βρίσκουμε το όνομα του FREUD.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
BOLLAS, C.(2007).The Freudian Moment.
FREUD, S.(1923).Two Encyclopaedia Articles. S.E., 18.
KARDINER, A.(1977).My Analysis with Freud-Reminiscenes.
WINNICOTT, D.W.(1974).Fear of Breakdown.International Review of
Psychoanalysis 1:103-107.

Περικλής Τσιτσάνης
ΥΓ.

Το κείμενο αυτό είχε γραφτεί όταν διάβασα το σχόλιο του κ. Μαούτσου. Συμφωνώ για την "μεταψυχολογική'' αξία του συγκεκριμένου άρθρου του FREUD,εφ' όσον το δούμε ως την πρώτη σελίδα του Φροϋδικού παλιμψήστου που πήρε τη πλήρη, μεταψυχολογική του μορφή στη δεκαετία του 1910.